Výbery alebo reprezentácia?

Dostať po prvý krát pozvánku do reprezentácie, či akéhokoľvek výberového tímu je pre mladých hráčov, či hráčky nesmierne pozitívny moment v ich športovom živote. Sú plní nadšenia, očakávania a samozrejme aj jemne nervózni. V každom prípade sú chlapci a dievčatá pripravení predviesť svoje maximum. A úlohou trénerov je nielen zostaviť kompaktné družstvo, ale každého hráča predovšetkým viesť, motivovať a umožniť mu progres. Dnes sa pozrieme na dva koncepčne rôzne tímy – na reprezentáciu SR dievčat do 15 rokov a na TV JOJ Floorball Challenge Team chlapcov do 18 rokov. Spolu s ich trénermi, ktorí dali týmto tímom svoju vlastnú víziu. 

 

KEĎ JE REPREZENTÁCIA SKUTOČNÝM MAGNETOM

Dušan Ďuríček tvorí trénerské trio spolu s Miroslavom Hýlekom (hlavný tréner) a Štefanom Rajčanom a spoločne vedú reprezentáciu dievčat SR do 15 rokov. Dušan získaval trénerskú prax spočiatku v hádzanej a hokejbale, neskôr zakladal klub ŠK Harvard Partizánske a posledných 9 rokov je jeho absolútnym športom číslo jeden florbal. V domovskom klube vedie dospelých aj deti a podporuje florbalové tímy aj na základných školách. Štefan Rajčan je najmladším z trojice trénerov a v národnom tíme vedie brankárky. Hoci on sám začínal ako futbalista, najväčšie športové úspechy a okamihy zažil práve ako florbalista.

S oboma trénermi sme sa po prvý krát stretli už v Partizánskom, počas finálnej prípravy pred kvalitným turnajom v Plzni – to bola prvá konfrontácia novo poskladaného tímu so súperkami. Na zraze bolo dvadsať hráčok a štyri brankárky, ktoré sa dostali do užšieho výberu zo všetkých reprezentačných zrazov. Cieľom posledného sústredenia bolo vybrať finálnu nomináciu na turnaj v počte 16 hráčok a 2 brankárky. Už na začiatku sústredenia Miroslav Hýlek vytvoril menšiu prezentáciu o tom, čo slovo reprezentovať a reprezentácia vlastne znamená. Dievčatá si tak uvedomili od prvého začiatku dôležitosť zrazu, čím si tento reprezentačný projekt získal v očiach dievčat určitý rešpekt. Pri rozhodovaní o konečnom výbere bolo vidieť napätie a túžbu reprezentovať našu krajinu a bojovať za naše farby.

Dušan Ďuríček pripisuje turnaju v Plzni veľký význam, veď proti slovenskej reprezentácii tam pravidelne nastupujú najlepšie regionálne výbery českého florbalu: “Slovenská U15 obsadila doposiaľ najlepšie 4. miesto. Tentoraz bol ale náš cieľ iný, taký ambiciózny ako by mal vždy byť – vyhrať turnaj! A my sme to v Plzni dokázali! Celému tímu to prinieslo neskutočnú radosť. Bolo to úžasné”. Na turnaji dostali šancu aj mladšie hráčky, ktoré nastupovali proti súperkám o dva, či tri roky starším. Dievčatá sa chopili šance a odvďačili sa výborným výkonom. A skvelý je i náš brankársky tandem. Hlavný tréner Miroslav Hýlek veľmi rád upriamil pozornosť na našu prvú formáciu: “Dievčatá ovládli kanadské bodovanie turnaja a prvá formácia bola ťahúňom tímu. Kapitánkou Linda Pudišová, ktorá dokonca odohrala už zápasy aj za juniorskú reprezentáciu, kde vsietila aj svoj prvý reprezentačný gól na svetovom šampionáte. Je fenomenálna, ak to môžem takto povedať. Postupne sa k nej pridávajú aj ostatné hráčky a nám to robí obrovskú radosť”. Optimizmom však nešetrí ani Štefan Rajčan: “Táto generácia by mohla nadviazať na úspechy žien v národnom tíme. Verím, že postupne budú napredovať a dosiahnu svoje maximum a splnia si svoje sny. Niekedy je krásne sa na nich pozerať, ako bojujú samé za seba a potom zase ako kolektív. Všetko ich to stmeľuje dokopy a sú ešte silnejšie a časom budú viac a viac sebavedomejšie.

PO VÝBEROVOM TÍME CHLAPCOV MUSÍ PRÍSŤ AJ TÍM DIEVČAT

Čo však v prípade, ak sa hráčom s nepopierateľným potenciálom a chuťou hrať nezvýši miestenka do reprezentácie? Navyše vo veku, keď majú už svoje reálne dilemy, končia strednú školu. Pôjdu ďalej študovať, zostanú hrať v klube alebo pôjdu pracovať? Alebo mladší hráči, ktorí by sa potrebovali rozohrať na väčšej platforme, akú poskytuje klub, vďaka ktorej si môžu neskôr vypýtať miesto hoci aj v reprezentácii …

To už je idea, ktorej sa pevne chopil tréner juniorov Stanislav Hujo, ktorého domovským klubom je síce Tsunami Záhorská Bystrica, ale projektom chlapčenského výberového tímu U18 nastavil celonárodné parametre: “TV JOJ Floorball Challenge Team je projekt, ktorým by sme chceli prezentovať hlavnú myšlienku Nadácie TV JOJ “Pomáhame tým, ktorí sa snažia”. Bude to tím, do ktorého chceme pozývať hráčov z celého Slovenska, o ktorých si myslíme, že majú veľký potenciál a tento potenciál im chceme pomôcť ďalej rozvíjať“.

Challenge Team so sebou prináša istú výzvu – pre členov tímu i voči súperom a preto sa bude zúčastňovať turnajov na Slovensku, v Česku a v zahraničí, sústredení po celom Slovensku, kde okrem samotného sústredenia absolvujú aj tréningy a zápasy s regionálnymi strednými školami v rámci lokálneho turnaja 4 tímov. V Nitre, Trnave, Poprade …  miest, ktoré by v rámci propagácie florbalu a prípravy mohol a prial si Challenge Team navštíviť, je nevyčerpateľne veľa. Ihriskom je totiž celé Slovensko! A každý rok dostanú pozvánku noví a noví hráči. Náš koncept navyše ráta s tým, čo najskôr vytvoriť aj dievčenský výberový tím. Títo hráči a hráčky budú účasťou na turnajoch a sústredeniach získavať zápasovú a tréningovú prax, spoznajú rôzne školské a klubové podmienky a prostredie na Slovensku a aj v zahraničí a ja dúfam, že tieto skúsenosti v budúcnosti využijú ako asistenti trénerov, neskôr ako tréneri v rôznych kútoch Slovenska.

Projekt stojí na troch pilieroch: dobré výsledky v škole, ochota zlepšovať sa na tréningoch a fair-play v športe a v živote tak, aby išli príkladom svojim rovesníkom na ihrisku, ale aj mimo neho. Myslíme si, že na Slovensku je veľmi veľa šikovných a talentovaných chlapcov, ktorí sú ochotní na sebe pracovať, zlepšovať sa. Avšak pozvánku do reprezentácie dostane len dvadsiatka najlepších.“Mladí ľudia, ktorí sa ale do repre nedostanú, strácajú motiváciu ďalej trénovať a zlepšovať sa, preto chceme dať priestor práve týmto športovcom, aby necítili frustráciu, zostali pri florbale a nestratili záujem o športovanie a zlepšovanie sa. Je to veľmi pekný projekt, ktorý môže vychovať veľké slovenské talenty, ktoré na Slovensku máme. Treba dať šancu určite každému, v ktorom je vidieť ochotu, zápal pre hru a chuť sa zlepšovať, či už od tréningu k tréningu alebo od zápasu k zápasu”,dodáva tréner Stanislav Hujo.

 

SPOLOČNÝ POHĽAD TRÉNEROV ALEBO MYŠLIENKA NA ZÁVER …

Všetci štyria tréneri sa zhodujú na tom, že slovenský florbal si razí cestu dopredu. Pomáha mu určite aj medializácia. Na Slovensku rastie veľmi veľa šikovných detí, ale treba sa im venovať a pracovať s nimi, vytvárať pre ne výborné podmienky na rozvoj. Kto by nebol rád, keby školy dbali viac na výučbu telesnej výchovy, ktorá sa pomaly vytráca v tejto dobe plnej technológií? Musíme preto viesť mládež správnym smerom už od začiatku. Je to jeden z najkreatívnejších a cenovo najdostupnejších športov na Slovensku, majú možnosť si ho vyskúšať všetky deti vo všetkých vekových kategóriách a aj deti zo sociálne slabších rodín. Prakticky vám stačí hokejka, loptička a správna obuv. Naši tréneri osobne veria, že slovenský florbal sa dostane tam, kam patrí. Nie je to jednoduché, ale tí, ktorí pracujú vo svete florbalu, sa o to i naďalej budú veľmi snažiť.

Autor: Ervín Lušpay a redakcia

Foto: archív Štefan Rajčan, Dušan Ďuríček, Ľubka Hricová a Nadácia TV JOJ