Prešovské základné školy s florbalovými družstvami dievčat a chlapcov príkladom pre celé Slovensko!

Hoci sa Prešov považuje za mesto špičkovej hádzanej a nedávno ešte aj futbalu, či hokeja, dnes tieto historické prívlastky prepisujú tí najmladší obyvatelia – žiaci a žiačky základných škôl. Prešov práve zaznamenáva najväčší florbalový progres na Slovensku! Vďaka obyčajným školským telocvičniam, šikovným žiakom,nadšeným učiteľom, skvelým riaditeľom, vďaka precíznej spolupráci s Mestským úradom a podpore miestnej samosprávy sa práve Prešov v tomto školskom roku stal mestom s najväčším počtom škôl, zapojených do celonárodného projektu floorball SK LIGA. Zaujímavosťou je, že autorom tohto projektu je srdcom stále Prešovčan Ľuboš Sarnovský, dnes už v pozícii generálneho manažéra floorball SK LIGA. “Som nesmierne rád, že som sa mohol prísť pozrieť do Prešova na školy a žiakov, ktoré sa zapojili do najväčšej školskej florbalovej súťaže. Počtom dievčat achlapcov, ich nasadením i výsledkami najmladší Prešovčania naozaj príkladom pre celé Slovensko! Florbal je tímový šport, ktorý prináša radosť a skvelé zážitky na akejkoľvek športovej úrovni, v akejkoľvek telocvični, môžu si ho s nadšením zahrať deti aj ich rodičia. Tak ako my, kedysi za panelákom na parkovisku. Drevená hokejka, tenisová loptička a hrali sme všetci chlapci z ulice. Dnes k tomu prirátajte dievčatá a máte nový najmasovejší šport na Slovensku. Prvý reálny šport, v ktorom dievčatá nie sú len do počtu., komentoval s nadšením svoju návštevu a ZŠ Važecká Ľuboš Sarnovský, ktorý kedysi ako moderátor spolu s Mišom Hudákom začínal v prešovskom Rádiu Flash a bol tiež šikovným mladým redaktorom Prešovského Večerníka.

V týchto dňoch v tejto súťaži Nadácie TV JOJ bojuje s okolitými školskými tímami o postup na krajský šampionát rekordných 24 družstiev dievčat a chlapcov a ďalších 8 tímov súťaží v blízkom okolí Prešova! Na ZŠ Važecká sa dnes preto prišli okrem domácich žiačok predstaviť aj dievčenské tímy zo ZŠ Sibírska, ZŠ Šrobárova a ZŠ Májového námestia, aby sme v už druhom – odvetnom turnaji spoznali víťaza tejto kvalifikačnej skupiny.

Na rozhodujúce zápasy prešovských školských dievčenských tímov o postup na krajský šampionát Prešovského kraja (bude sa konať v apríli 2019 v Prešove so záštitou PSK) sa prišli pozrieť aj riaditelia základných škôl, ktorí si z rúk štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Krajňáka prevzali čestné uznanie. Mimochodom, ďalšieho Prešovčana na správnom mieste. “Záštita ministerstva školstva nad týmto podujatím, bola významným impulzom pre rozvoj tohto športu aj v prešovských školách a dnes sme preto s veľkým potešenímodovzdali štyrom riaditeľom škôl ocenenie za rozvoj školského športu a za aktívnu účasť v súťaži floorball SK LIGA. Najmladším žiakom sme tiež priniesli florbalové hokejky, aby si už o pár týždňov aj oni mohli vo svojich školách zahrať svoj prvý florbalový mini turnaj”, doplnil Peter Krajňák, štátny tajomník MŠVVaŠ SR.

Čo možno o súťaži floorball SK LIGA neviete? Táto celonárodná súťaž je totiž unikátna v tom, že za účasť v nej školy neplatia žiadne štartovné,  ale súťažia v nej vždy s dvoma tímami – s chlapcami aj s dievčatami. A to je správna motivácia pre školy a pre rozvoj akéhokoľvek športu. Aj vďaka tomu sa florbal stáva najpopulárnejším školským tímovým športom, ktorý na Slovensku hráva už viac ako 100.000 žiakov základných a stredných škôl. Aj preto projektu floorball SK LIGA udelili záštitu nielen Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstvo obrany SR, ale najnovšie aj Slovenský zväz florbalu a jeho myšlienky sú blízke aj Slovenskému olympijskému výboru.